7 enkle grep til et lengre liv – for deg og redningsvesten

Fjern utløsermekanismen, se etter slitasje og sjekk at lungen fungerer. Dette er noen av tiltakene du må gjøre for å sikre at redningsvestene fungerer – år etter år.

Redningsvestens levetid forlenges dersom du sørger for å ta service på den minst én gang i året. CO2-patronen må ikke byttes, men utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år.

Her kan du se hvor enkelt det er å vedlikeholde en oppblåsbar redningsvest, og samtidig sørge for at alle får en sikker ferd på sjøen.

Slik tar du årlig vedlikehold på vesten

Service på redningsvesten – steg for steg

  1. Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.

  2. Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen (bildet) før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.

  3. Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

  4. Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.

  5. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Husk å sjekke at utløpsdatoen (replace by..) ikke er passert – skift utløsermekanismen i god tid.

  6. Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.

  7. Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen, som vist i videoen.

Har vesten din blitt utløst, betyr det ikke at den er «brukt opp».
Du må bare skifte patron og utløsermekanisme og pakke den på ny.

Slik pakker du redningsvesten